FAQ

Fokken

Cria Care

 

Waar komen alpaca’s vandaan?

Alpaca’s komen oorspronkelijk van zuid-Amerika namelijk uit het Andesgebergte in Chili Peru en Bolivia waar ze gehouden worden voor hun wol. Hun wol is zeer zacht en welbekend in de modewereld. Alpacawol voelt aan als zijde en pluist niet.

 

Zijn zij familie van de lama?

Zij behoren tot de kameelachtigen zoals de lama en de vicuna.

Er bestaan twee soorten alpaca’s; de huacaya en de suri.

Suri’s zijn zeldzamer en hebben een ander type wol die als dreadlocks naar beneden hangen.

 

Hoe noemt men een mannelijk en vrouwelijk dier?

In de alpacawereld hier wordt  bij alpaca's over merries, hengsten en veulens gesproken waarschijnlijk omdat deze termen meer ingeburgerd zijn dan hembra’s,macho’s en cria’s .

 

Hoe oud worden ze?

Een alpaca wordt tussen de 15 en 20 jaar.

 

Hoe groot zijn ze?

Volwassen dieren wegen tussen de 50 en 70 kilo en hebben een schofthoogte tussen de 80 en 1OO cm. Een cria weegt bij de geboorte tussen de 5 en 7 kilo.

 

Hoe verdedigen zij zich?

Alpaca’s hun enige verdediging is wegvluchten  aan de stand van hun oren kan je veel afleiden. Oren naar achter wijzen op achterdocht, oren opzij wijzen op ontspanning.

Alpaca’s zijn heel nieuwsgierig, als je midden in een kudde staat is het maar de vraag wie, wie bekijkt.

 

Spuwen alpaca’s?

Alpaca’s spuwen naar elkaar en niet naar mensen dat is als je niet toevallig in hun schootsveld staat. Het spuwen gebeurt meestal bij het eten, om de rangorde te bepalen en merrie’s spuwen naar de hengst als ze bevrucht zijn en dus niet meer willen gedekt worden.

 

Hebben zij een stal nodig?

Ze kunnen  heel goed tegen de koude maar moeten toch een onderdak hebben waar ze eventueel kunnen schuilen als ze dit wensen.

 

Kan je een alpaca alleen houden?

Een alpaca is een kuddedier en moeten minstens per twee gehouden worden. Hengsten zet je het best apart maar ook niet alleen dan eventueel met andere dieren zoals schapen en met zicht op de merries. Alpaca’s alleen verkommeren en kunnen daaraan sterven.

 

Welk geluid maken ze?

Alpaca’s maken een geluid dat ‘hummen’ genoemd wordt, wij noemen het ‘trunten’.

Meestal doen ze dit bij een onaangenaam gevoel zoals een nieuwe situatie, opgesloten worden, alleen staan of bij cria’s die gespeend worden. Bij gevaar maken ze een hoog schril geluid.

 

Alpaca’s zijn lieve, zachtaardige dieren en met hun grote kijkers stelen ze je hart.

 

 

Bij het fokken is het goed jezelf een doel voor ogen te stellen. Het meest waarschijnlijke is om je kudde te verbeteren. Dus fokken met goede dieren qua wol en lichaamsbouw. En liefst nog met dieren met een gekende bloedlijn. Merrie's zijn vruchtbaar van hun 12-14 maanden. Ze moeten minstens 45 kilo wegen voor ze gedekt worden. Hengsten zijn vruchtbaar vanaf hun 18 - 30 maanden. De dekking gebeurt al liggend en duurt ongeveer 20 minuten. De eisprong wordt opgewekt tijdens de dekking, dit noemt men 'induced ovulation'. Dus merries zijn het hele jaar door vruchtbaar. Twee weken na de dekking kan je de hengst er terug bij laten en zien of de merrie afspuwt. Na ongeveer 28 dagen hengst terug introduceren. Bij twee maand kan je een echografie laten doen voor bevestiging van dracht. Een alpaca draagt 11 tot 11,5 maand en brengt 1 veulen ter wereld en is 3 weken na de bevalling terug vruchtbaar of liever vruchtbaarst. De geboorte verloopt meestal heel vlot en rechtstaand maar kan ook neer liggend gebeuren en bijna altijd overdag dit heeft te maken met het feit dat de alpaca een vrij korte tong heeft en dus de cria niet droog kan likken. Cria's die te vroeg geboren worden en niet genoeg biest gekregen hebben van de moeder kunnen gered worden door plasma toe te dienen. Het is belangrijk dat de cria de eerste uren drinkt, de eerste melk of biest bezit antistoffen die op deze manier worden doorgegeven.