In de zomer houden ze van een verfrissing! let wel op dat je alleen de poten, buik en borst nat maakt. Alpaca's koelen af langs hun buik als je de wol op hun zadel nat maakt werkt dit isolerend en krijgen ze het nog warmer. Op tijd scheren is het beste maar ook daarna houden ze nog van een water bad!
WATER
Alpaca's hebben vers water nodig. De water troggen dienen regelmatig uitgekuist te worden tegen algen.
Ze drinken vrij veel als het warm is maar ook als het sneeuwt. Ze eten dan veel hooi en hebben vocht nodig!
ETEN
Alpaca's hebben voornamelijk gras en hooi nodig. Ook in de zomer moeten ze hooi ter beschikking hebben. Vooral als het regent zullen ze geregeld hooi gaan eten.
In de winter kan voordrooghooi en Gras-mix worden bijgegeven.
Het spijsverteringsstelsel van de alpaca is ontworpen om grote hoeveelheden vezelrijk plantaardig materiaal makkelijk te kunnen verteren. Dit doen deze dieren op een heel efficiënte manier, wat heel goed van pas komt op de schrale weides van de Zuid-Amerikaanse hoogvlaktes. In deze natuurlijke omstandigheden bestaat het diëet van de alpaca uit talrijke verschillende soorten grassen, kruiden, mossen en korstmossen, die allen vaak heel rijk zijn aan verschillende soorten vitaminen en mineralen.
Onder Europese omstandigheden is het natuurlijk niet mogelijk om hetzelfde rantsoen aan de dieren aan te bieden als onder natuurlijke omstandigheden in Zuid-Amerika. Echter, met een verstandige benadering is het toch mogelijk om een rantsoen samen te stellen dat voldoet aan de fysiologische vereisten van de alpaca.
Het valt niet genoeg te benadrukken dat gras en hooi de absolute hoofdbrok moeten vormen van het rantsoen. Gras en hooi bestaan in verschillende kwaliteiten. Bepaalde kwaliteiten zullen bijvoorbeeld qua eiwitpercentage niet voldoen aan de behoefte (ongeveer 12% op DS-basis voor onderhoud, 15% op DS-basis voor lactatie, late dracht;, groei). In deze gevallen wordt aangeraden om eiwit - en/of energieverstrekker, zoals een eiwitbrok of suikerbietenpulp, toe te voegen.
Geconcentreerd energierijk krachtvoer (granen, haver, maïs,…) moet absoluut tot een minimum worden beperkt. Het spijsverteringsstelsel van kleine kameelachtige is niet aangepast om dit in grote hoeveelheden te verteren, waardoor problemen zoals maagzweren, maagverzuring, enterotoxemie etc... kunnen optreden. Geconcentreerde voeders moeten eerder worden gezien als een supplementatie van vitaminen en mineralen, en mogen slechts in energie-eisende periodes (dracht, lactatie, groei, extreme koude,…) als energie- en/of eiwitleverancier extra worden aangeboden.
We kunnen stellen dat er meer dan één juiste manier is om uw alpaca’s te voederen. Het rantsoen is uiteindelijk afhankelijk van verschillende variabele factoren zoals drachtigheidsstatus, kwaliteit van de weide, grootte van de groep en voedercompetitie, seizoen, geslacht, beschikbaarheid en prijs van voeders op de markt, etc… Daarom is het onmogelijk om een algemeen alpacarantsoen aan te raden dat overal en altijd van toepassing kan zijn. ( Bron; www.alpamin.eu)
Wij geven dagelijks Alpamin brokken bij.
De brokken zijn een aanvulling voor mineralen en vitaminen die ze hier in Europa niet uit hun omgeving kunnen halen. Ze zijn er zot van! Deze brokken kunnen maar met mate gegeven worden, 1g per 1 kg lichaamsgewicht en mag de 100 g niet overschrijden. Verder gebruiken we nu Alpamin-Alprophos. Dit geven we bij in de winter of gebruiken we ook als trainingsmiddel omdat hier meer van mag gegeven worden. Voor verdere informatie zie www.alpamin.eu! Verder wil ik hier nog aan toevoegen dat er nog andere brokken op de markt zijn die heel goed zijn. Maar wij houden van de prijs-kwaliteit van deze brokken.
Voeding alg.
Brok
ZON
Alpaca's nemen moeilijk vitamine D op door hun dik pak wol. Nochtans hebben zij dit nodig in de groei voor botaanmaak en oudere dieren voor hun algemeen immuunsysteem. Om een maximale vitamine D van de zon te krijgen leggen zij zich volledig plat bij de eerste zonnestralen. Desondanks hebben ze ook schaduw nodig om af te koelen. In de winter geven wij vitamine D bij aan onze jonge dieren zodat zij in optimale omstandigheden kunnen opgroeien.
ZAND
Alpaca's nemen graag een zandbad, en nog liever na een waterbad, ze zien er dan echt niet uit. Maar na het opdrogen is alles verdwenen!
SCHUILEN
Alpaca's kunnen tegen een stootje. Ze zijn extreme temperaturen gewoon. Ze zullen eerder schuilen voor aanhoudende regen en tegen oververhitting van de zon.. Een schuilhok is dus zeker niet overbodig. Bij een alpaca draait het vooral om veiligheid en een vluchtweg hebben. Zij prefereren een open stal, dus een echt schuilhok met 3 muren, dan hebben ze overzicht en kunnen ze wegvluchten. Een stal die je kan afsluiten is interessant als je een ziek dier hebt of een moeder met cria apart moet houden.