Suri vs Huacaya

 

^

^

 

 

Er bestaan twee soorten alpaca's ; de 'Suri' en de 'Huacaya'. De huacaya is de meest gekende en ook de meest voorkomende.

Wijzelf hebben tot op heden geen suri's. Het fokken van suri's is een ander gegeven dan het fokken van huacaya's.

De wol van Suri's hangt zoals dreadlocks langs hun lichaam. Daardoor tonen ze fijner en misschien zelfs eleganter dan hun broertje de Huacaya.

Zij worden maar om de twee jaar geschoren. Daardoor hebben ze een lange vacht die zich nog beter leent tot verwerken. Hoe langer de vezel hoe gemakkelijker het is om te spinnen.

 

 

Wanneer men de wol van de suri op het zadel opent zie je dat dicht bij de huid de wol meer glanst. De glans of 'luster' genoemd bij Suri's is een héél belangrijk kenmerk om de wol te beoordelen. Ook moet deze koel aanvoelen. Een suri-vacht heeft weinig dekharen.

Een zuivere Suri noemt men een homozygote, een gekruiste een heterozygote. Aangezien de Suri het dominante gen bezit zal een homozygote Suri bij een kruising met een Huacaya steeds een Suri voortbrengen. Deze nakomelingen noemt men heterozygote Suri’s,deze dieren verschillen buiten hun genetica in niets van een homozygote Suri en kunnen evengoed showwinnaars worden. Problemen kunnen zich echter voordoen bij hun nakomelingen,hier ga je niet op voorhand kunnen bepalen welke alpaca soort ze gaan voortbrengen.

Hoewel het Suri-gen dominant is zijn ze toch in de minderheid. De reden hiervoor is dat in Peru, Chili en Bolivia het klimaat in de bergen zeer hard is. De Huacaya's met hun dichte vacht kunnen hier beter tegen. In Australië is het klimaat beter voor hen maar ook hier vertegenwoordigt de zeldzame en exotische Suri slechts 10 % van de alpaca kudde met een totaal van ong.10.000 Suri’s.

www.pure-suri-alpacas.com