Alpaca's zijn vrij sterke dieren toch hebben zij ook een minimum aan verzorging nodig.
Twee maal per jaar worden ze ingeënt tegen clostridium. De jonge cria's krijgen hun eerste vaccinatie op 2 maand, deze moet een maand later herhaald worden en vanaf dan is het 6 maandelijks. Het is zinloos om de cria's vroeger te vaccineren omdat zij tot dan teren op de immuniteit die ze van hun moeder hebben meegekregen.
Tegelijkertijd ontwormen we onze alpaca's. Gedurende het jaar laten we verschillende meststalen controleren. We kijken welk dier magerder staat en daar nemen we dan een meststaal van. Zo kan men gerichter behandelen en heeft men minder kans op resistentie van de wormen tegen de ontwormingsproducten.
De nagels dienen regelmatig gecontroleerd te worden. We merken dat de nagels van het ene dier al sneller groeien dan van het andere. Meestal zijn het de lichter gekleurde dieren waarvan de nagels vlugger groeien. Het beste is om ze 2 maandelijks na te kijken. Zo kan men kromgroeien vermijden.
Alpaca's worden 1 keer per jaar geschoren, tenminste de Huacaya's, dit is echt nodig daar kan niet genoeg op gehamerd worden om oververhitting en huidproblemen bij de dieren te voorkomen.
Alpaca's zijn schurftgevoelig. Ook hier merken we dat het van dier tot dier verschillend is. Controleer de dieren regelmatig, in het begin is dit vrij eenvoudig te behandelen o.a. met ' Front-line'. Alpaca's in een goede conditie, niet te mager, hebben meestal minder last van schurft.
Alpaca's laten pas laat zien dat ze ziek zijn en dan is het meestal te laat. Hou je dieren goed in de gaten. Jijzelf kent ze het beste en neem veranderingen in hun gedrag serieus. Vb. Zich afzonderen van de kudde, veel liggen, geen korrels komen eten.
Diarree dient ALTIJD worden opgevolgd! Zeker bij jonge cria's is dit een ernstige indicator, onmiddellijk dierenarts verwittigen. Ook bij oudere dieren opvolgen of dit éénmalig is, als dit een paar dagen aanhoudt, conditie checken bij twijfel dierenarts verwittigen.
Ze kunnen diarree krijgen van jong gras in dat geval is het niet ernstig maar ook hier kijken of dit blijft duren.
Een andere goede indicator is hun conditie gewicht, checken. De meeste mensen hebben geen weegschaal voor grote dieren daarom is het checken op de rug een goed alternatief. Het beste is om dit wekelijks of 2-wekelijks te doen.
Voel steeds op dezelfde plaats op de rug. Ongeveer in het midden, iets meer naar achter toe.
GEVAARLIJK mager
Mager
Ideaal gewicht
Overgewicht
Obese
Dit zijn een paar links naar artikels uit het maandblad 'Levende Have'.
Hieronder 2 afbeeldingen van parasieten bij alpaca's voor wie zelf aan de slag wil met de microscoop!